top of page

Mycotherapie - medicinale paddenstoelen

Wilde paddenstoelen

 

"People are going to start realizing:

why take those antibiotics

that are extracts of mushrooms?

 

Why not just have the mushrooms?"

David Wolfe

Schimmels en paddenstoelen zijn heel speciale organismen. Ze behoren noch tot het plantenrijk, noch tot het dierenrijk. Deze organismen bestaan reeds 450 miljoen jaren. Dankzij schimmels is er leven op aarde mogelijk. Paddenstoelen zijn de recyclers van de natuur: alles wat doodgaat in de natuur wordt door de paddenstoelen afgebroken en in een andere vorm terug beschikbaar gesteld. Zoals fruit de vruchten zijn van bomen en struiken, zo zijn paddenstoelen de vruchtlichamen van schimmels.

Het gebruik van paddenstoelen als medicijn wordt al meer dan 30.000 jaar gebruikt door mensen. Bij ons in het Westen werd het gebruik van medicinale paddenstoelen verboden ten tijde van de Middeleeuwen en werd het gezien als 'hekserij'. In Oost-Europa is het gebruik van paddenstoelen wel bewaard gebleven en gaat men in de herfst met de ganse familie paddenstoelen plukken voor culinair en medicinaal gebruik.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden medicinale paddenstoelen reeds meer dan 5.000 jaar met succes ingezet.

Er zijn ongeveer een 800-tal medicinale paddenstoelen beschreven. Hiervan worden er in het Westen een 20-tal gebruikt.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de positieve effecten van medicinale paddenstoelen bij diverse aandoeningen. De meeste paddenstoelen hebben een regulerende werking op het immuunsysteem én hebben antitumorale eigenschappen, waardoor ze ingezet kunnen worden bij kanker.

Ook bij degeneratieve ziekten kunnen medicinale paddenstoelen ingezet worden.

Paddenstoelen hebben een brede werking, zo hebben ze antivirale, antibacteriële en antitumorale eigenschappen. Bovendien werken ze als antioxidant, hebben ze een gunstige invloed op het cardiovasculaire systeem, op organen en ingewanden en op de zenuwen en het zenuwstelsel.

Er wordt op grote schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepassing van medicinale paddenstoelen bij kanker. In de Chinese Geneeskunde worden de medicinale paddenstoelen al jaren met succes ingezet bij kankerbehandeling.

Het gebruik van medicinale paddenstoelen kan veilig ingezet worden bij zowel mens als dier.

bottom of page