top of page

Klinische Gemmotherapie

 

"Wat is een medicijn?

Het is wat de natuur voorstelt.

En de mens met zijn

intelligentie verwezenlijkt."

Paracelsus, 1493 - 1541

Gemmotherapie is afgeleid van de Latijnse woorden “Gemmae” dat knoppen betekent en “therapia” dat verzorging betekent. Gemmotherapie wordt ook wel “de geneeskunde van de knoppen” genoemd. Het is ook bekend onder de naam planten-stamceltherapie.

De oude Egyptenaren kenden al het gebruik van knoppen en jong plantenweefsel

(= embryonale plantenweefsels). Er zijn zelfs teksten terug gevonden over het gebruik van plantenknoppen in de eerste eeuw na Christus.

De grondlegger van de phytembryotherapie is de Belgische arts Pol Henry (1918-1988). Uiteindelijk is het Dr. Tetau die, naar aanleiding van het wetenschappelijk onderzoek van Dr. P. Henry, de term gemmotherapie voor het eerst gebruikt.

De gemmotherapie is een zachte therapie en werkt vooral drainerend. Het maakt gebruik van plantaardige embryonale weefsels zoals jonge kiemen, verse toppen en wortelvezels. Ze worden gemengd met water, alcohol en glycerine, waardoor er een glycerine maceraat ontstaat. De jonge knoppen van bomen en struiken bevatten heel veel genetische informatie van de plant. Alle energie die in de knop van de plant zit wordt gebruikt. Hierin zit reeds alle informatie van het blad, de bloesem, de vruchten, maar ook vitaminen, mineralen, hormonen en enzymen en dit in een zeer hoge conentratie. Deze glycerine-maceraten hebben een drainagefunctie, bevorderen het ontgiften van het organisme en stimuleren onze cellen. De inhoudsstof van de knoppen worden gebruikt bij de gemmotherapie.

Dr. Pol Henry ontdekte ook dat geen enkele plant geïsoleerd leeft. Alle planten leven in symbiose met elkaar. Ook in de gemmotherapie wordt gebruik gemaakt van planten die elkaar aanvullen of vervolmaken om het best met elkaar te combineren. Gemmotherapie is een klinische therapie die op de organen werkt.

 

Gemmotherapie is een heel zachte therapie die met succes ingezet kan worden bij dieren. Dieren reageren er doorgaans sneller op dan mensen. Het is een veilige therapie waarbij je geen overdosis kan geven. Gemmotherapie werkt op orgaanniveau. Het lichaam kiest zelf wat het op dat moment nodig heeft.

Ik werk heel graag met gemmotherapie bij dieren en merk dat dit een heel gunstig effect heeft op hen.

Meestal start ik met gemmotherapie als drainage therapie en ga dan verder met Phytembryotherapie die nog dieper in de weefsels en energetisch werkt.

bottom of page